Search

We hadden liefde, we hadden wapens – Urban Myth

Op woensdag 30 november hebben 12 leerlingen uit klas 4 een bezoek gebracht aan de voorstelling “We hadden liefde, we hadden wapens” in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen


Deze veelgeprezen muziektheater voorstelling gaat over de burgerrechtenbeweging in Amerika in de jaren 60, verrijkt met de rhythm & blues en soul uit die tijd. Naar de gelijknamige roman van Christine Otten.

  • Urban Myth neemt je mee terug in de tijd naar de jaren 60, naar het leven van Robert F. Williams, voorvechter van gelijke rechten voor de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap.
  • We Hadden Liefde, We Hadden Wapens gaat over de strijd om het recht te zijn wie je bent ongeacht de consequenties, en over liefde, moed en de blues.
  • Internationaal befaamd modeontwerpster Marga Weimans ontwierp de kostuums en het decor voor de voorstelling. 

Het is 1961. In het streng gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten leven zwart en wit tot in bizar detail van elkaar gescheiden. Hier strijdt Robert F. Williams, een belangrijke aanjager van de burgerrechtenbeweging, voor gelijkheid en tegen de agressie van de Ku Klux Klan en het lokale gezag. Hij roept de zwarte gemeenschap op zich te bewapenen. Williams wordt al snel als staatsgevaarlijk beschouwd en hij vlucht met zijn gezin naar Cuba en later naar China. Wat was de impact van zijn strijd op zijn familie? Hoe was het om zijn vrouw en zoon te zijn?

Nu, ruim 60 jaar later zet Black Lives Matter zich nog steeds in tegen ongelijke machtsverhoudingen en het misbruik daarvan. Hoe verhoudt de strijd van toen zich tot het protest van nu?

De 12 MCP-redactie leden vonden het een indrukwekkende, emotionele voorstelling. Na afloop hadden we nog een inspirerende ontmoeting met enkele hoofdrolspelers.

Delen

Meer berichten

Heerlen-Noord. — © Bas Quaedvlieg

Krant van de buurvrouw

Sinds dit schooljaar kunnen leerlingen van het Broeklandcollege gebruik maken van papieren en digitale krant in de klas. Een mooi initiatief om de leesvaardigheid, de